ديدگاه هاى ديگر

ديدگاه هاى ديگر
همان گونه كه پيش از اين گذشت، چند تن از حافظان حديث اهل تَسنُّن، به صراحت ابوبهز را در شمار دروغ گوترين ها آورده اند و اين حديث را جعلى دانسته اند. ابن عدى نيز مى گويد: هر گاه حديثى را به نقل از ابوبهز نقل مى كرديم، ابويعلى به ضعيف بودن او اشاره مى كرد.
ذهبى در زمره كسانى است كه اين حديث را دروغ و جعلى مى داند. وى پس از بيان شرح حال «صقر» در ميزان الاعتدال مى نويسد:
صقر بن عبدالرحمان مشهور به ابوبهز، نوه دخترى مالك بن مغول بود. او اين حديث دروغ را از عبداللّه بن ادريس، از مختار بن فلفل، از انس نقل مى كند كه پيامبر خدا صلى اللّه عليه وآله به انس فرمود: اى انس! برخيز، در را براى ابوبكر باز كن و او را به خلافت بعد از من بشارت ده!
در ادامه حديث، همين عبارات درباره عمر و عثمان نيز ذكر شده است.
ذهبى در ادامه مى نويسد: ابن عدى نيز درباره صقر اظهار نظر كرده است. وى مى گويد: هر گاه به نقل احاديث ابوبهز مى پرداختيم، ابويعلى او را ضعيف مى شمرد.
ابوبكر بن ابى شيبه مى گويد: ابوبهز حديث جعل مى كرد.
ابوعلى جزره مى گويد: ابوبهز بسيار دروغ گو بود.1
ابن حجر عسقلانى نيز در كتاب لسان الميزان، پس از ذكر عبارات ذهبى، از ديدگاه او پيروى كرده و آن گاه حديث مذكور را به سند خود از ابويعلى، از صقر بن عبداللّه بن ادريس، از مختار بن فلفل، از انس نقل كرده است. ابن حجر در ادامه مى گويد:
اگر اين حديث، صحيح بود، عمر مسأله خلافت را به اهل شورا واگذار نمى كرد و بدون هيچ كشمكش، عثمان را به عنوان خليفه معرفى مى كرد.2

1 . ميزان الاعتدال: 3 / 434 و 435.
2 . لسان الميزان: 3 / 227 و 228.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *